Jaarlijks worden we wel een keertje opgeschrikt door een negatief bericht in de media. Een beschermingsbewindvoerder die er vandoor is met al het spaargeld van haar cliënten! Vervolgens worden alle bewindvoerders over één kam geschoren. Heel menselijk, maar dat klopt natuurlijk niet. Daarom hieronder wat fabels & feiten en laten we dan maar gelijk starten met degene die altijd ergens op de achtergrond gonst: het achteroverdrukken van geld.
FABEL
Een bewindvoerder kan het geld van de cliënt voor zichzelf houden zonder dat iemand dit in de gaten heeft.
FEITEN
Een beschermingsbewindvoerder staat onder toezicht van de rechtbank. Zij wordt ieder jaar gecontroleerd. Daarnaast wordt een bewindvoerder eerst gecontroleerd door een accountant met een NBA registratie. Verder dient een bewindvoerder ieder jaar per cliënt verantwoording af te leggen aan de rechtbank. Dit heet een R&V ofwel een rekening & verantwoording. Kortom, een bewindvoerder wordt iedere jaar minstens drie keer gecheckt!
FABEL I
De bewindvoerder moet gewoon doen wat ik wil en ook altijd voor mij beschikbaar zijn!
FABEL II
Als ik onder bewind sta mag en kan ik niets meer!
FEITEN
Beschermingsbewind is voor iemand die vanwege mentale of fysieke beperkingen niet (meer) in staat is om zelf zijn financiële zaken te regelen en kan door de kantonrechter onder bewind worden gesteld. De bewindvoerder neemt dan de beslissingen over geldzaken. Wie onder bewind staat, blijft handelingsbekwaam. Hij mag dus nog wel zelfstandig rechtshandelingen verrichten. Het gaat uitsluitend om de bescherming van het vermogen.
FEITEN
Een bewindvoerder werkt met kantooruren en is niet 7 dagen beschikbaar! De openingstijden van een kantoor kunnen op verschillende manieren worden weergegeven bijvoorbeeld onderaan iedere mail, de website, eventueel foldermateriaal et cetera. De cliënt wordt altijd op de hoogte gesteld van de gestelde openingstijden, spreekuren of bezoektijden wanneer deze afwijken. Een bewindvoerderskantoor is in de regel altijd gesloten buiten de kantooruren, in de weekenden en op feestdagen.
FABEL I
Bewind is helemaal gratis!
FABEL II
Een bewindvoerder verdiend zoveel aan mij! Die wordt slapend rijk!
FABEL III
Bewindvoerders doen hun werk als vrijwilliger.
FEITEN
De tarieven voor beschermingsbewind zijn vastgesteld door het Ministerie van Veiligheid en Justitie en overgenomen door het LOVCK (Landelijk Overleg Civiel en Kanton). De minister bepaalt de tarieven van bewindvoering. Dit is bij alle professionele bewindvoerders hetzelfde. Kunt u de kosten niet zelf betalen? Dan zal de bewindvoerder een aanvraag doen om deze kosten via de bijzondere bijstand te betalen.
FEITEN
Een bewindvoerder krijgt 17 uur per jaar betaald voor een bewind zonder schulden. Bij problematische schulden krijgt een bewindvoerder 22 uur betaald per jaar voor een onder bewind gestelde.
FABEL
Ik hoef mijn bewindvoerder echt niet alle veranderingen uit mijn leven te delen!
FEITEN
De betrokkene die onder bewind staat dient veranderingen door te geven aan de bewindvoerder. Dit kan schriftelijk, via de mail of zelfs via een begeleider. De betrokkene blijft ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van essentiële informatie alsook voor de gevolgen van het niet tijdig doorgeven van deze informatie.
FABEL
Ik bepaal zelf wat er met mijn geld gebeurt! De bewindvoerder moet gewoon mijn opdrachten uitvoeren en mij mijn geld direct geven wanneer ik hier om vraag!
FEITEN
Zie hiervoor uitgebreid de rechtspraak: de volledige taakomschrijving van een bewindvoerder.
https://www.rechtspraak.nl/SiteCollectionDocuments/richtlijnen-voor-de-bewindvoerder.pdf
FABEL
Een bewindvoerder vult het ene gat met het andere!
FEITEN
Een bewindvoerder moet veel regelen waaronder zorgen dat er voldoende budget is om alle lasten iedere maand te kunnen betalen, maar bewindvoerders kunnen niet toveren! Als er om wat voor reden dan ook onvoldoende budget is moet de bewindvoerder op dat moment keuzes maken op grond van prioriteiten. De betrokkene zal dit niet altijd begrijpen, maar daarom is communiceren daarover zo belangrijk.