GEZONDE VOEDING EN ONS BREIN

Als bewindvoerder ben ik niet alleen bezig met de financiën van mijn cliënten. Maar zo houd ik me ook bezig met gezonde voeding. Maar wat heeft dit nu nu met elkaar te maken? Blijkbaar heel veel dus als we de artsen en wetenschappers moeten geloven.

In het kort komt het hier op neer dat ons brein (denk dan aan concentratie, slapen, rust, stress, cognitief vermogen) goede voeding dient te krijgen wil het optimaal functioneren. En goede voeding wordt mee bedoelt: gezonde bouwstoffen zoals gezonde vetten en groenten. Het brein is een groot orgaan wat nog wel eens vergeten wordt maar net zoveel aandacht verdiend, zo niet nog meer, als bijvoorbeeld het hart. Het brein heeft dagelijks goede bouwstoffen nodig om het goed te kunnen laten functioneren om alles in het lichaam optimaal te regulieren.

Als we met stress leven en dan ook nog eens met langdurige stress gaat dit ten koste van onze gezondheid waaronder ook ons brein. Die gaat direct minder goed functioneren. We worden dan bijvoorbeeld vergeetachtig, kunnen ons steeds moeilijker concentreren, slapen slecht en sommige raken zo geïrriteerd door de dagelijkse dingen en zorgen dat hun omgeving er ook nog eens last van krijgt.  

Veel van onze cliënten eten niet gezond. Dit heeft niet alleen te maken met het hebben van weinig geld maar ook met o.a. te weinig kennis hebben over gezonde voeding. Voorlichting en de juiste informatie is hier wat vaak ontbreekt.

Als bewindvoerder geef ik ook trainingen over gezonde voeding in relatie tot het brein. Wat kun je bijvoorbeeld allemaal doen om je brein zo goed mogelijk van de bouwstoffen te voorzien die het nodig heeft zodat jij (weer) goed kunt slapen, je optimaal kunt concentreren, weer een boek kunt lezen, informatie beter kunt onthouden en minder gestrest en gejaagd door het leven gaat en zo ook je zorgen van alle dag beter aan kunt? 

Als bewindvoerder vraag ik van tijd tot tijd daarom aan bepaalde cliënten: eet je wel goed? Het antwoord is dat de meeste dit helaas niet doen. Dit heeft niet alleen te maken met het hebben van weinig geld maar ook met het ontbreken aan kennis.

Als bewindvoerder kan ik mijn cliënten niet dwingen om gezonder te gaan eten. Dit is een vrije keuze. Maar ik kan wel als bewindvoerder het voorbeeld geven en het hier van tijd tot tijd over hebben. Mijn cliënten bewust maken dat het ook anders kan. Bewind gaat niet alleen over geld beheren en rekeningen betalen. Bewind is een diepgaand proces die een impact heeft op het leven van de cliënt in zijn totaliteit. Daar hoort – is mijn mening – gezondheid ook bij. Niet alleen de zorgkosten betalen maar ook uitleggen hoe je zorgkosten kunt verlagen door meer wezenlijke aandacht aan je gezondheid te besteden en dan te beginnen met gezonde voeding. 

Als ik mijn cliënten bezoek stel ik nog wel eens voor om te gaan wandelen. De meeste zeiden in het begin: nee. Deden er ook een beetje lacherig over omdat ze het ook wel spannend vonden, ik zag dat wel, maar ondertussen wandelen veel van mijn cliënten ondertussen zelfs met hun begeleider. We zijn er nog niet maar het is een begin naar iets. 

Eten bij de Voedselbank halen is geen oplossing. Het is een noodoplossing die in mijn optiek maar tijdelijk mag duren. Ga je verenigen en leg een moestuin aan in je eigen tuin. Start op je balkon – en in je woonkamer achter het glas op de vensterbank, keuken, slaapkamers en zolderkamer – en ga eerst aan de bak met een halve meter groenten & kruiden. Met weinig geld kun je gezonde groenten inslaan en vervolgens invriezen, inmaken of zelfs drogen.

Andere advies is, je zou de hele zomer kunnen gebruiken om zoveel mogelijk groenten en fruit in te kopen (goedkoop) voor de winter. Je moet er natuurlijk wel tijd en zin voor vrijmaken. Maar je verdient er gezondheid mee terug én je bespaart geld! En moet je op de fiets dan veel in de buitenlucht. Ik zie hier een win-win situatie!

Heb je zelf ideeën of tips laat mij die gerust weten. Heb je interesse in kennis, zoals boeken, linkjes, websites? Dan ook, mail me gerust en dan kan ik je wat tips hierin geven en binnenkort geef ik hierover ook webinars.

Ik laat het jullie hier weten!

18 juli 2023